Pecha Kucha Helsinki Design Week

Lezing in oude Nokia fabriek – september 2009

De tas. Object van begeerte. Niet zelden een tik. Voor elke gelegenheid een andere. Of gewoon voor de heb. Puur vanwege de vorm. Dus weg met de inhoud! Een paar duidelijke lijnen volstaan. Om het oog te strelen. Om gezien te worden. Minder is meer. En vooral platter, lichter en transparanter.

Confusious Bags brengen ‘de tas’ terug tot de essentie. Tot een lijnenspel dat zowel herkenning als ontkenning oproept. Het resultaat is een spraakmakende accessoire: “Wat een leuke… tja… uh… tas?” De unieke collectie Confusious Bags is vervaardigd uit hoogwaardig kunststof en leverbaar in verschillende kleuren.

Naar aanleiding van de Confusious Bags op de expositie in Moskou wordt Marcel uitgenodigd, op advies van currator Nicole Uniquole, om een Pecha Kucha (20×20 presentatie) te geven op de Helsinki Design Week.

Alles heeft z’n schoonheid alleen ziet niet iedereen dat altijd

─ Confucius

Het mag alles zijn, overal over gaan, enige restrictie is 20 slides en 20 seconde per slide vertellen. De organisatie geeft wel mee dat het leuk is om te vertellen over het (ontwerp)leven en de inspiratiebronnen in Nederland. 

Het wordt een helse opdracht, terug naar de bron, het begin. Waarom doe ik wat ik doe? Het wordt therapeutisch. Een enorme klus om m’n leven en inspiratie samen te vatten in 20 slides. Maar het lukt en wordt leuker en leuker totdat ik in Helsinki de zaal binnen stap van een oude loods van Nokia. Er zitten 1.000 mensen te wachten. Er staat een enorm podium met een nog groter scherm. Gelukkig ben ik niet de enige spreker. 

Ik vertel over mijn werkplek, mijn fietstocht erheen, mijn Nederlandse inspiraties Dick Bruna, Hanco Kolk.

Het gaat goed, zo goed zelfs dat er naderhand een delegatie van de Design Week Oslo mij uitnodigt voor een Pecha Kucha.

Exposities en lezingen

Door de jaren heen zijn wij in het binnen- en buitenland in de media geweest hebben wij geëxposeerd en lezingen gegeven.