New Dutch Design expo Moskou

October 2008 in M´ARS Gallery, Centre for Contemporary Arts Moscow
Exhibition ‘New dutch design’ realized by Uniquole.nl (currator: Nicole Uniquole)
Nederlandse Ambassade

Oktober 2008 ging Marcel te Brake, op uitnodiging van voormalig staatsecretaris van Heemskerk van Economische Zaken, mee op een handelsmissie naar Moskou. Bovendien kreeg hij daar de kans om één maand zijn werk te exposeren op de New Dutch Design, een expositie om Nederlands ontwerp in Rusland te promoten. 

Zijn het nou echte tassen of word ik hier in de maling genomen? Het is ongetwijfeld de eerste gedachte die bij mensen opkomt als ze de tassen van Confusious Bags zien. Als je de website www.confusious.nl bekijkt, ga je toch aan jezelf twijfelen. Je kunt ze wel kopen, maar kun je er nu echt mee rondlopen of niet? Het blijkt om accessoires te gaan van de Arnhemse ontwerper Marcel te Brake. Zijn idee viel op, want hij werd uitgenodigd om zijn ontwerpen in Moskou tentoon te stellen.

Verwarring

Marcel te Brake begon in 1995 als zelfstandige met ontwerpbureau Diep Arnhem. Na zijn studie Grafisch Ontwerpen in Utrecht richtte hij zich op het ontwerpen van huisstijlen, merkidentiteiten, beursstands en campagnes. Maar de creatieve geest wilde meer en zo ontstond Confusious. Te Brake: “Confusious is een combinatie van Confucius en confusion. De geleerde Confucius – een beroemd denker en filosoof uit het oude China – inspireerde mij met zijn prachtige stellingen en confusion is Engels voor verwarring.”

Uniek

Het begon met zijn ontwerp van de zogeheten Curtains. Te Brake: “Onze studio zit midden in een woonwijk in Arnhem. De meeste mensen komen thuis als wij weggaan. Daarom vond ik het een leuk idee om op onze rolgordijnen silhouetten te drukken van lampen en planten zodat het toch lijkt alsof er ’s-avonds nog leven is. Iets laten zien wat er niet is. En dat doen we ook met de Bags. Dat idee kwam voort uit een opdracht die wij voor de politie deden en die inhaakt op de omlijning bij plaatsen delict. – bijvoorbeeld een lijk dat op straat ligt na een moord of ongeluk. Wij voerden dat door in een denkbeeldige tas en nu is de vraag: loop je nu wel of niet met een tas? Mensen in verwarring brengen met een dikke knipoog is wat ik met de Confusious-ontwerpen wil.”

Zijn werk staat in Moskou tentoongesteld op de New Dutch Design expositie met louter Nederlands Design. Een unieke kans om zich als ontwerper te presenteren. Lachend: “De meeste miljonairs van de wereld wonen in Rusland dus…. Nee, gekheid, voor mezelf is het misschien wel een opstapje om meer in design te doen. De expositie biedt in elk geval een podium. Eerder al stond ik er mee op de Woonbeurs, ze zijn gebruikt in de soap Onderweg naar morgen en we stonden in een design-gidsje van Amsterdam. Dat is kennelijk opgevallen bij de organisatoren en dan is het natuurlijk geweldig dat je door de Staatsecretaris wordt uitgenodigd. Ik hang daar straks tussen grote Nederlandse ontwerpers en daar ben ik hartstikke trots op!”

Exposities en lezingen

Door de jaren heen zijn wij in het binnen- en buitenland in de media geweest hebben wij geëxposeerd en lezingen gegeven.