Ontmoetingen in Oorlogstijd

Museum Valkhof Nijmegen

Ontmoetingen in Oorlogstijd is een tentoonstelling over 7 personen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Je ziet de oorlog door hun bril vanuit steeds een andere perspectief. De personen komen elkaar ergens in de tijdlijn tegen. Zo goed en zo kwaad in sommige gevallen. Want wie is er goed en wie is er fout?

Voor deze grote en bijzondere tentoonstelling zijn wij aan de slag gegaan met een grote publiciteitscampagne. Na een uitgebreide briefing en een presentatie van de tentoonstelling is het voor ons snel duidelijk dat de rode draad de personen met hun verhalen zijn.

Maar hoe communiceren we deze personen en hun ontmoetingen op één affiche? Dat doen we zoals dat in de oorlogsjaren veel meer gebeurde: door middel van propaganda posters. Nijmegen is daar een goed voorbeeld van omdat de bezetter na het vergissingsbombardement op het centrum de stad vol ging met propaganda posters.

Zo hebben wij 8 affiches in stijl, kleur en typografie van de jaren 30 vormgegeven en geheel volgens de geschiedenis ‘wild’ geplakt in de stad op een herkenbaar gebouw (de Vereeniging). Door de posters over elkaar heen te plakken bekrachtigen we de onderlinge ontmoetingen. De foto’s die we hiervan hebben gemaakt waren de basis voor alle communicatie uitingen. Soms een indringende poster van één persoon in een bushokje en soms de hele muur met alle hoofdpersonen.

Onze actie en aanpak van de campagne bleef niet onopgemerkt door de Gelderlander en genereerde de nodige free publicity.